Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2011 16:03 - Цветница
Автор: tcal Категория: Технологии   
Прочетен: 2123 Коментари: 0 Гласове:
0



Честита Цветница, празник на цветята!

Ч е с т и т   И М Е Н   д е н!
image
    Водопади с цветни имена! Честит имен ден момчета и момичета с чудни имена на цветя!
    Цветница е ден на цветята, младостта и възраждането на живота в природата. Според родната статистика на Цветница празнува една пета от българите. Цветан и Цветанки, Цветелини, Цветослави, Здравки и Виолети, Рози и Розалии,  и куп още цветни имена честват един от най-популярните християнски празници. Мъжете, наречени на цветя, макар и с някои изменения в името на бабата, са около десет на сто от българите. Още толкова са и жените. Най-популярното  име на цвете естествено е Цветан(а), дублирано с Цветелина, но то се конкурира с Маргарита за първото място в класацията.
    Всеки може да продължи списъка с имена на хора на цветя, които са около него и са важни за него. За миг в този чуден ден да помисли за тях и да им пожелае на ум, с думи или с малък жест “Честити имен ден!” защото когато даваме радост на хората около себе си света става по-хубав!
image   image       image     image image   image  image   image image
    На този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим  в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия Христос пристига в града, яздейки магaре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки. На Цветница в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите — с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.image
  На Цветница Имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя и произлизащи от названия на растения: Аглика, Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Детелин(а), Елица, Елха, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Малина, Нева, Невен(а),Незабравка, Ралица, Роза, Росен, Росица, Теменуга, Трендафил(ка), Фидан(к), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Явор(а), Ясен(а), Ясмина и мн. др.
image absolutetorrents.com
  image



Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tcal
Категория: Технологии
Прочетен: 46717
Постинги: 9
Коментари: 9
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031